Adaposturi de pasari iarna - sfaturi





A venit toamna cu treburile specifice in gospodarie, pregatirile pentru culesul si procesarea legumelor, fructelor pentru sezonul rece . Curatatul frunzelor cazute si depozitarea lor pentru compost , verificarea acareturilor si reparatiile uzuale fac pregatirile pentru sezonul rece o perioada aglomerata si febrila privind activitatilor in dospodarie.
Nu trebuie sa scapam din vedere adaposturile animalelor de curte, porci ,  cai, vaci , oi si capre dar mai ales cotetele sau adaposturile  pasarilor de curte nelipsite din gospodariile populatiei de la tara.
Voi da cateva repere de care sa tinem seama in pregatirea adaposturilor pentru pasarile de curte. Vom alcatui o lista de verificari si reparatii la adaposturi , care se vor aplica bineinteles doar in punctele sensibile fiecarui adapost in parte.

Izolarea scurgerilor

În casă, ne asiguram că peretii si acoperisul este intact sau înlocuit, ca prizele electrice sunt acoperite si nu sufla aer pe sub uşi.
Într-un cotet sau adapost de pui, vom verifica ca ferestrele şi uşile se închid ermetic.  Aerul proaspăt poate veni de sub streaşină, dar acesta nu este un lucru de care sunt preocupat  cat timp acoperisul depaseste linia peretilor.  Undeva, am văzut o sugestie pentru adăugarea de cativa cm de cauciuc sau de material textil greu la partea de jos a unei uşi pentru o "matura de uşă" ca sa împiedicam briza de iarnă sa fluiere pe dedesubt. Aceasta matura se poate adăuga cu uşurinţă  cu un capsator .Daca nu exista circuit de aer sus-jos , pe la acoperis va iesi aerul cald cand presiunea afara din adapost este mai mica si cum zonele neetanse de la acoperis sunt mici aerul cald va bloca aerul rece de afara sa intre cand in exterior este presiune mai mare. Nu trebuie sa lasam spatii neetanse in interiorul adapostului si vom incerca sa izolam cotetul sau adapostul cat vom putea de bine cu materialele la indemana.


  Ferestrele  se vor pastra închise şi dispozitivul de blocare strâns, dar mai există câteva locuri de-a lungul partii de jos cotetului sau adapostului — unde peretii se intalnesc cu fundaţia — care se pot separa un pic si lasa spatii goale.  Vom umple cu materiale  rezistente la vremea umeda si rece, si etansa. 



Izolarea termica

În casa noastră, ne asiguram că avem cel puţin 30 cm de izolare în mansardă şi spaţii de acces . 
Atunci când am construit cotetul de pui, am izolat peretii cu izolatie de 5 cm de vata minerala acoperită cu placaj tip OSB.  Podeaua, cu toate acestea, este pur şi simplu placa osb de 10 mm. Atunci când fac curatenie de toamna in cotet,  pun un strat pe jos talas de rasinoase şi ceva diatomit pentru controlul parazit pe podea.  Apoi se adauga paie .

Pe parcursul iernii, mai adaug straturi de paie, după cum este necesar. Uneori în timpul unui dezghet,  elimin stratul superior în cadrul adăposturilor şi il arunc pe una dintre grădinile pe care le am , dar nu elimin niciodată complet toate paiele izolatoare, până când fac curăţarea cotetului în primăvară.
Este uimitor pentru mine ce  confortabil este de fapt în timpul iernii cotetul de pui si adapostul gainilor, cu caldura corpului la păsări şi stratul profund de paie pe podea. La timpul curateniei de primavara, există cel puţin 5 cm de material de pe podea.
În depozitul de paie , împreună cu baloturi de paie, păstrez saci de frunze uscate, care i-am colectat din curte.  Cand gunoiul din interiorul cotetului si adapostului se aduna si devine clisos ,mai adaug o pungă de frunze vechi  pe podea.  E distractiv pentru pui sau gaini sa racaie prin ele, şi se adaugă un alt strat de izolatie.

Este întotdeauna interesant sa vezi cum puii devin mai imbracati si se izoleaza termic peste iarna.  In nopţile cand temperaturile coboara sub zero,  pasarile se strâng una lângă alta pentru conservarea caldurii individuale si astfel si caldura  adăposturilor, si isi coboara penele  peste degetele de la picioare şi rezista nopţi lungi de iarnă. 

Izolarea ferestrelor

Ferestrele în cotetul si adapostul  nostru sunt reciclate de la un magazin -sunt izolate termic. In primul adapost am avut, acum câţiva ani, ferestre cu sticlă normala pentru lumina.  Am construit un cadru de lemn pe care l-am acoperit cu folie de plastic groasa şi l-am fixat cat mai etans peste fereastra . Temperatura exterioara a coborat sub -20 de grade C , insa in interior nu a inghetat apa.   Am considerat ca ferestrele izolate moderne vor asigura si lumina si izolarea termica , asa ca atunci cand am avut ocazia am cumparat de la dezmembrari ferestre tip termopan.
Asigurati-va ca nu aveti probleme cu acoperisul , scurgeri de apa sau neetansari .
Ca un sfat final nu uitati sa faceti o dezinsectie totala inainte de a incepe frigul.
Asa o sa aveti productie de oua si in timpul iernii , iar puii vor continua dezvoltarea normala pana in primavara.

postari asemanatoare