Proiect ferma de gaini ouatoare
PROIECT MODEL: Ferma pentru cresterea pasarilor – 4000 gaini ouatoare
1. Date generale
1.1 Denumirea/Numele
solicitantului si date de identificare ale acestuia
Denumire solicitant: XxxxxxxxxxxxIntreprindere ..............
Sediul social: xxxxxxxxxxxxxxxx
Cod unic de inregistrare: xxxxxxxxxxx
Numarul de inregistrare
in Registrul Comertului: xxxxxxxxxxxxx
1.2 Scurt istoric al
solicitantului
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Pana in prezent nu a
desfasurat activitati generatoare de venituri.
1.3 Obiecte de
activitate ale solicitantului
Activitatea principala a
solicitantului este: „Cresterea pasarilor” – cod CAEN 0147.
1.4 Principalele
mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului:
TERENURI
1 comuna Xxxxxxxxxxxx1.560
mp / arabil 3.700 lei
Proprietate XxxxxxxxxxxxIntreprindere
.............. conform Contractului de vanzare cumparare nr. xxxxx
2. Descrierea
proiectului
2.1 Denumirea
investitiei
Ferma pentru cresterea
pasarilor – gaini ouatoare
2.2 Elaborator .
Pentru elaborarea
prezentului proiect a fost utilizat proiectul model pus la dispoziție de
MADR pentru Ferma pentru cresterea pasarilor – gaini ouatoare.
S.C. Proiectant
Sediu social: …………..
Cod CAEN - 7022
Activitati de consultanta in afaceri si management
Cod CAEN – 7111
Activitati de arhitectura
Cod CAEN – 7112
Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea
Data intocmirii
studiului de fezabilitate: …..
Curs de schimb valutar:
1 Euro = 4,3370 Lei ……
2.3. Obiectivele
investitiei/prioritati
Proiectul de investitii
are ca scop infiintarea unei ferme pentru cresterea gainilor ouatoare, cu o
capacitate
de 4.000 de capete.
Investitia consta in: construirea unei hale pentru gaini ouatoare in sistem de
crestere la sol, pe asternut permanent. Cladirea include spatii distincte
pentru sortarea, ambalarea si depozitarea oualor, depozitare stocuri de
materiale consumabile, filtru sanitar pentru personal(membrii familiei);
asigurarea utilitatilor necesare functionarii fermei: constructie put forat,
fosa septica, racord la reteaua de energie electrica; filtru auto; construirea
unei platforme pentru depozitarea dejectiilor uscate; achizitionarea de
echipamente tehnologice pentru cresterea gainilor ouatoare: echipamente pentru
furajarea si adaparea pasarilor, echipamente pentru asigurarea conditiilor de
microclimat, instalatie de iluminare; achizitionarea de echipamente pentru sortarea,
marcarea, ambalarea si depozitarea oualor. Solicitantul isi desfasoara
activitatea in sectorul de cresterea a animalelor, respectiv cresterea gainilor
ouatoare, sector ce face obiectul masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor
agricole” care promoveaza si sprijina investitiile in exploatatiile agricole.
Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei sunt in concondanta cu
obiectivele Masurii 121, astfel:
Obiectiv general
Cresterea
competitivitatii Xxxxxxxxxxxx Intreprindere .............. printr-o utilizare
mai buna a resurselor umane (membrii familiei) si a factorilor de productie si
indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. In cadrul noii ferme se va adopta un sistem
modern, de tip intensiv de exploatare a gainilor ouatoare caracterizat de
aplicarea unor metode eficiente de crestere a pasarilor care necesita un consum
minim de munca si costuri mici de exploatare. Caracteristicile constructive ale
fermei zootehnice si utilizarea unor tehnologii performante de crestere a pasarilor,
cu monitorizarea permanenta a calitatii produselor obtinute si a starii de
sanatate si bunastare a pasarilor asigura atingerea unui nivel ridicat de
competitivitate pentru noua ferma in raport cu exploatatii similare din alte
tari ale Uniunii Europene. Ferma va respecta cerintele nationale si europene
privind protectia mediului inconjurator, in acest scop, se va construi o
platforma acoperita pentru depozitarea dejectiilor provenite de la pasari si
fosa septica pentru colectarea apelor provenite de la spalarea halei de
productie. In ceea ce priveste normele comunitare in domeniul sanitar si
sanitar veterinar, ferma intreprinderii familiale va respecta standardele
pentru protectia animalelor din crescatorii. De asemenea, proiectul propus de Xxxxxxxxxxxx va conduce la indeplinirea obiectivelor
specifice ale Masurii 121, dupa cum urmeaza:
Obiective specifice:
introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea
productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele
pietei. Tehnologia de crestere
a pasarilor la sol pe asternut permanent folosita in cadrul fermei prezinta un
grad ridicat de mecanizare si automatizare a operatiunilor din fluxul de
productie. Activitatea din ferma va fi monitorizata prin sistemele automate de
urmarire a proceselor tehnologice. Echipamentele sunt dotate cu senzori
multipli si racordate la un calculator central care controleaza furajarea,
adaparea, managementul dejectiilor, ventilatia, programul de lumina,
temperatura, umiditatea. In plus, avand in vedere ca productia autohtona
actuala de oua destinata comercializarii (de 4 milioane oua/zi) nu poate
asigura necesarul consumatorilor urbani de cca. 12 milioane, investitia propusa
de beneficiar va contribui la cresterea ofertei autohtone de oua ambalate
produse la preturi competitive.
Adaptarea exploatatiilor
la standarde comunitare. Investitia
va resp cta legislatia romaneasca armonizata cu normele europene, respectiv:
legislatia referitoare la conditiile de crestere a gainilor ouatoare (Ordinul
ANSVSA nr. 136/2006 privind standardele minime pentru protectia gainilor
ouatoare) si reglementarile privind colectarea, sortarea, marcarea, ambalarea
oualor (HG 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor). Achizitiile
propuse au parametri de functionare performanti, sunt nesemnificativ poluante,
nu produc emisii sau scurgeri poluante care ar putea afecta aerul, solul sau
apa, fiind asigurata in acest fel protejarea mediului inconjurator prin
prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in
aer, apa si sol.
Cresterea veniturilor
exploatatiilor agricole. Implementarea
proiectului va insemna pentru intreprinderea .............. obtinerea unor
venituri de aprox. 400 mii lei/an din comercializarea oualor, in conditiile in
care produsele intreprinderii raspund unei cereri in crestere identificate pe
piata pentru oua proaspete ambalate si etichetate. In mod evident, sortarea,
marcarea, ambalarea si depozitarea oualor la temperaturi care sa permita
pastrarea in conditii de siguranta alimentara reprezinta activitati care aduc
valoarea adaugata insemnata. In aceste conditii, oferirea unor produse
proaspete, de calitate certificata, la preturi competitive va asigura succesul
afacerii, contribuind la obtinerea unor venituri constante.
Sprijinirea membrilor
grupurilor de producatori sau a altor forme asociative in vederea incurajarii
fenomenului de asociere. Realizarea
proiectului de investitii necesita particiarea la procesul de productie a cel
putin unei persoane din randul membrilor familiei, ceea ce va permite
asigurarea unei surse de venituri constante pentru membrii formei asociative.
In plus, profitul inregistrat din activitatea de crestere a pasarilor va fi
folosit pentru dezvoltarea intreprinderii familiale si implicit a nivelului de
trai al membrilor acesteia. Dupa implementarea investitiei, intreprinderea ..............
isi va imbunatati performantele prin indeplinirea obiectivelor operationale.
Obiective operationale
Obiective de ordin tehnic Instalatiile
si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului
de crestere a pasarilor si procesare a oualor in conditii optime. Tehnologiile
performante folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la
randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii
crescute. In acelasi timp, prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie se
urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru membrii familiei care
lucreaza in ferma. Solutia constructiva aleasa permite asigurarea cerintelor
fiziologice ale gainilor ouatoare si eficienta exploatarii. Constructia si
dotarea fermei respecta indeplinirea standardelor comunitare referitoare la
cresterea gainilor ouatoare in sistem intensiv. Astfel: hala va fi executata pe
structura metalica, cu invelitori din panouri de tabla cu spuma poliuretanica
(sandwich). Peretii, acoperisul si pardoselile sunt realizate din materiale de
constructie care asigura o buna izolare termica; hala va fi prevazuta cu
instalatii eficiente de climatizare si ventilatie pentru asigurarea unei
temperaturi tehnologice normale care sa ofere un microclimat optim pe tot
parcursul anului; echipamentele care asigura frontul de alimentatie si adapare
respecta normele tehnologice si biologice; spatiul de depozitare a oualor va fi
dotat cu vitrine frigorifice pentru asigurarea cerintelor de siguranta
alimentara; dejectiile rezultate de la pasari sunt colectate si uscate in hala
prin intermediul unui sistem special, iar apoi sunt stocate pe platforma
betonata acoperita, fiind folosite ca ingrasamant natural; colectarea apelor
provenite din spalarea halei se va face intr-o fosa septica; accesul in incinta
fermei se va face printr-un filtru pentru dezinfectia autovehiculelor.
Obiective de ordin
economico-financiar Principalii factori care
permit minimizarea costurilor de productie si obtinerea unei rentabilitati
economice ridicate sunt: sistemul automatizat de hranire si adapare va permite
utilizarea eficienta a consumului de hrana, evitandu-se risipa de furaje;
optimizarea consumului de utilitati necesar pentru asigurarea unor conditii
specifice de microclimat prin monitorizarea permanenta a factorilor de mediu
(temperatura, umiditate, lumina etc); controlul riguros al bolilor ca urmare a
lipsei de contaminare a furajului si a apei de la o pasare la alta reduce
costurile cu medicamentatia si permite obtinerea unei productii de oua
constante si de calitate; productivitate ridicata a muncii datorita mecanizarii
si automatizarii operatiunilor de hranire si adapare a pasarilor, sortare,
marcare si ambalare oua si evacuarea dejectiilor.
Obiective de mediu Datorita tehnologiei de ultima generatie care va
fi adoptata, activitatea fermei va avea impact minim asupra factorilor de
mediu. Cresterea gainilor ouatoare va fi complet monitorizata prin sistemele
automate de urmarire a proceselor tehnologice, care au si rolul de a reduce
semnificativ emisiile poluante; Ventilatia automatizata asigura un microclimat
foarte bun, improspatand aerul din hala si astfel reducand semnificativ umiditatea,
mirosul si emisiile de NH3. Proiectul este in acord cu potentialul agricol al
zonei in care va fi implementat. Conform “Studiului pentru determinarea zonelor
cu potential, a zonelor geografice si marjelor brute standard unitare pentru
proiectele din cadrul Masurii 3.1 „Investitii in exploatatii agricole” din
Programul SAPARD”, elaborat de ASAS-ICPA si ICDEA, 2004” , ……………… are potential
ridicat pentru cresterea pasarilor. In plus, avand in vedere sistemul de
crestere intensiv utilizat in cadrul fermei si echipamentele pentru dotarea
halei care permit un control riguros al conditiilor de crestere al gainilor si
de colectare, sortare, ambalare si depozitare a oualor, estimam ca
productivitatea obtinuta in cadrul fermei va fi in medie de 280 oua/pasare/an. Productia
anuala obtinuta in cadrul fermei va fi de 873.200 de oua oua.
2.4. Descrierea
investitiilor
Descrierea investitiilor
ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de
mediu, sanitarveterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene cu
precizarea standardului/standardelor la care se adapteaza (pentru proiectele
care vizeaza adaptarea unitatii la standardele specifice).
Pentru proiectele care
prevad modernizari/ extinderi, in cadrul unitatilor care sunt in functiune se va
prezenta sub forma tabelara:
TOTAL PROIECT: 118,000
(cheltuieli) + 38,886 (TVA) = 156,886
2.5. Fundamentarea
necesitatii si oportunitatii investitiei
Necesitatea investitiei: In Romania, conform legislatiei in vigoare, se
preconizeaza infiintarea de exploatatii agricole, menite sa inlocuiasca treptat
gospodariile taranesti de subzistenta, cu autoconsumul produselor agricole
realizate. Analizand actualul sistem de producere a oualor comerciale, de
consum, observam ca producerea oualor in gospodariile taranesti se mentine de
sute de ani intr-un proces de productie anacronic: se cresc rase locale de
pasari, cu potential genetic si productiv foarte scazut; cresterea se
realizeaza in adaposturi necorespunzatoare, sau chiar in aer liber, sistem
total Contraindicat la pasari, care au un metabolism foarte ridicat si nu-si
exprima nici potentialul productiv cu care sunt inzestrate, datorita frigului
excesiv din timpul iernii si caldurilor toride din cursul verii; in sistemul
extensiv-gospodaresc de crestere a pasarilor sunt necesare suprafete mari de
teren (curti, gradini, pajisti, terenuri agricole etc); In plus, hranirea
pasarilor este deficitara, constituita exclusiv din cereale, neasigurand
necesarul nutritiv energo-proteic, pentru realizarea de curbe economice de
ouat. Din statisticile existente, o gaina crescuta in aceste conditii extreme
produce pe an circa 120 oua, exclusiv in timpul verii, dar consuma pe zi 120 g
graunte, sau pe an 43,8 kg, ceea ce revine la cca. 365 g furaje pe ou, fata de
280 - 300 oua pe an in sistemul intensiv de crestere, cu un consum de 140 -150
g pe ou.
Asadar, o gaina crescuta
in sistem intensiv produce de 2,3 - 2,5 ori mai multe oua pe an, cu un consum
de furaje pe ou de 2,4 - 2,6 ori mai mic. In lume, acest sistem extensiv, neeconomic, de crestere a fost
abandonat de foarte mult timp in tarile cu avicultura dezvoltata, el mai
existand abia in tarile subdezvoltate. Romania, care are deja o avicultura de
tip industrial performanta, cu o traditie de aproape 50 de ani, se asteapata
sa-si restranga in perioada urmatoare acest tip de crestere care, din pacate,
realizeaza in prezent cca. 80% din productia autohtona de oua.
Consumul de oua in
functie de asezare Mediul urban Total consum: 2,5 miliarde; 1,2 miliarde de oua produse in sistem
industrial; 1,2 miliarde de oua taranesti, de pe piata libera; 0,1 miliarde de
oua provenite din import; Mediul rural Total consum: 4,3 miliarde de
oua; 4,3 miliarde de oua sunt consumate de populatia de la tara Cele cca. 5,5
miliarde de oua pe care le produce anual, cu un consum neeconomic de cca. 200
grame de furaj in plus pe ou, realizeaza un consum suplimentar anual de cca.:
5,5 mld. oua x 200 g/ou = 1,1 mld. tone cereale sau productia de pe cca. 200
mii ha teren arabil. Mai avem in vedere si influenta negativa a productiei
taranesti de oua. Cele 5,5 miliarde de oua se realizeaza doar in cca. 7 luni
din an (aprilie - septembrie), iar impreuna cu cele 0,6 miliarde produse de
sectorul industrial in aceeasi perioada asigura populatiei tarii cca. 1 miliard
de oua pe luna, adica aproape 40 oua lunar pe locuitor. In celelalte cinci luni
ale anului, exista pe piata interna aproape numai ouale produse de sectorul
industrial (cca. 0,5 miliarde), asigurand doar 10 milioane oua pe luna, sau
doar 4,5 oua pe locuitor. Aceasta neasigurare a pietii determina cresterea
excesiva a pretului oualor in timpul anotimpului rece, ca si masive importuri
de oua, care destabilizeaza piata interna, ce nu mai poate fi controlata cu
cantitatea foarte mica de oua autohtone. Desi romanii sunt mari consumatori de
oua, totusi media pe locuitor este mai mica decat cea din tarile Uniunii
Europene. In timp ce in tara noastra locuitorii din mediul rural mananca
aproximativ 280 oua, iar cei din mediul urban 200 de oua, in Olanda consumul anual
este de 442 bucati/locuitor, iar in Franta 229 de oua anual. Constienti ca
acest aliment poate deveni periculos daca nu este pastrat la temperatura optima
sau este consumat dupa termenul de expirare, cumparatorii romani au inceput
sa-si puna intrebari despre provenienta oualor vandute de comerciantii
ambulanti, si, sfatuiti de autoritati s-au indreptat spre ouale inscriptionate
si ambalate, in detrimentul celor vrac. In ultimii ani, consumatorii au devenit
mai selectivi si receptivi la calitatea produsului si la modul de prezentare a
ambalajelor. Se prefera tot mai mult ouale in diferite tipuri de ambalaje care
garanteaza mai bine securitatea produsului si ofera mai multe informatii utile
pentru consumatori in ceea ce priveste termenul de valabilitate, categoriile de
calitate si greutate, numarul de oua continute, modul de expunere. Toate
aspectele mentionate anterior stau la baza fundamentarii necesitatii realizarii
proiectului de investitie al intreprinderii familiale. Solicitantul si-a propus
alinierea politicii investitionale la cerintele de piata in paralel cu
respectarea standardelor nationale si europene in domeniul cresterii gainilor
outoare ca o conditie a dezvoltarii durabile astfel incat sa fie asigurata
existenta pe termen lung a fermei.
Oportunitatea
investitiei Din punct de vedere al
oportunitatii investitiei se disting urmatoarele aspecte relevante ce privesc
nivelul sectorial, de piata, al fortei de munca, al conditiilor pedoclimatice
precum si al economiei locale.
La nivel sectorial: -
dupa o lunga perioada de timp de stagnare si chiar regres, in prezent
activitatea de productie a produselor avicole se afla pe un trend ascendent la
nivel national, acest trend fiind impulsionat de o tendinta de crestere a
cererii existenta pe piata insuficient satisfacuta in prezent de oferta
producatorilor autohtoni, si de cresterea exigentelor cu privire la calitatea
produselor alimentare; - cresterea consumului de produse alimentare autohtone
in detrimentul produselor provenite din import.
La nivelul pietei de
desfacere: - orientarea preferintelor romanilor spre oua ambalate, in
detrimentul celor vandute vrac; - cresterea in ultimii ani la nivel national a
cererii pentru produse avicole, precum si prognoza de crestere a consumului la
nivelul celui inregistrat in alte tari din Uniunea Europeana.
La nivelul conditiilor
de sol si clima: - Conditiile pedoclimaterice din zona comunei Xxxxxxx sunt
favorabile activitatilor de crestere a pasarilor. Clima de tip continental, cu
cantitati moderate de precipitatii si temperaturi medii anuale de 10°-11° C fac
zona atractiva pentru dezvoltarea unei agriculturi moderne; - Investitia va fi
amplasata intr-o zona cu potential ridicat pentru activitatea de crestere a
pasarilor.
La nivelul economiei
locale si a pozitionarii geografice: - amplasarea fermei in apropierea zonelor
cu potential cerealier ridicat, prin care se asigura necesarul de materii prime
furajere.
Privind toate acestea se
poate concluziona ca realizarea proiectului va insemna pentru intreprindere,
valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu
efecte favorabile in dezvoltarea economiei locale (vor fi stimulati furnizorii
locali de input-uri, servicii, etc.). Implementarea proiectului in conditiile
cofinantarii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala Masura 121 va
avea ca rezultat o rentabilitate a capitalului investit mai mare si o durata de
recuperare mai scurta decat in cazul in care proiectul de investitii ar fi
realizat din surse proprii ale solicitantului.
2.6. In cazul in care
beneficiarul este o forma asociativa, se va descrie modul in care investitia
deserveste membrii acesteia (jumatate plus unul din membri), conform
prevederilor fiselor masurilor Solicitantul este o intreprindere .............., constituita conform
OUG nr. 44/2008 cu modificarile și completarile ulterioare si care aplica in
nume propriu. Realizarea proiectului de investitii necesita participarea in
procesul de productie a cel putin unei persoane din randul membrilor familiei,
ceea ce va permite asigurarea unei surse de venituri constante pentru membrii
formei asociative. In plus, profitul inregistrat din activitatea de exploatare
a gainilor ouatoare va fi folosit pentru dezvoltarea intreprinderii familiale
si implicit la cresterea nivelului de trai a membrilor acesteia. Intreprinderea
.............. este formata din 3 membri; implementarea proiectului va fi
asigurata de ……………., iar in activitatea de functionare propriu-zisa va fi
implicata si sotia dansului, ……………... Astfel, intreprinderea .............. va
deservi 2 din cei 3 membri ai sai.
2.7. Piata de
aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata
pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea
proiectului Politica de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime Principalele materii prime utilizate in procesul
de crestere a gainilor ouatoare sunt: - material biologic: puicute pentru
popularea fermei; - paie pentru asternut; - furaje combinate; - medicamente si
produse veterinare; - ambalaje pentru procesarea oualor in vederea
comercializarii; - alte materiale consumabile: materiale pentru dezinfectia
halelor.
Puicutele de 16
saptamani vor fi achizitionate de
la societati specializate in reproductie si crestere, care sunt producatori de
material biologic. Posibili furnizori de gaini sunt SC …………, jud. I…., SC …………,
…………. Necesarul de material biologic pentru popularea fermei este de 4.000 de
puicute / ciclu de productie.
Asternutul se achizitioneaza numai cand este cazul de la
diverse societati agricole. Nu se fac depozitari in ferma. Necesarul de paie
pentru asternut este de – 1,0 kg/cap/an sau 3 mc/1.000 capete. Rezulta un
necesar anual de asternut pentru ferma de 4 to/an.
Furajul combinat se achizitioneaza de la producatori agricoli din
zona. Nutreturile combinate au in compozitie: porumb, grau, faina de soia,
srot, faina de peste, zoofort, carbonat de calciu alimentar, distribuit
animalelor conform retetelor, alte microelemente. Posibili furnizori de furaje
combinate sunt…………………………….. Consumul de furaj per pasare/zi este de cca 110 g,
raportul de conversie kg furaj in kg ou este de ca 2,2-2,4. Cantitatea anuala
de furaje necesara in ferma este de aprox. 156 to.
Medicatie – Vaccinele, medicamentele si vitaminele se
achizitioneaza de la furnizori, ex. SC ………………………………………... Vaccinarile
obligatorii sunt vacinarea de boala lui Marek si de pseudopesta, vaccinuri ce
se administreaza in apa de baut sau injectabil. Suplimentar se administreza
vitamine pentru o dezvoltare buna si accidifiant pentru imbunatatirea digestiei
si igienizarea apei de baut. Antibiotice se administreaza doar la indicatiile
medicului, in caz de necesitate. Procurarea medicamentelor se face periodic iar
stocarea se face sub anumite conditii de temperatura intr-un spatiu special
amenajat.
Ambalajele se achizitioneaza de la societati producatoare
de ambalaje din carton sau material plastic sau de la distribuitori autorizati.
Procurarea ambalajelor se face pe baza de comanda, livrarea este in general
asigurata de furnizor, iar stocarea este necesara datorita faptului ca se
comanda de obicei cantitati mari. Posibili furnizori: SC ……………………………………..
Alte materiale
consumabile: - detergenti si
dezinfectanti pentru spalarea/igienizarea halelor; - alte consumabile pentru
activitatea administrativa.
Piata de desfacere. Produsele obtinute in cadrul fermei de gaini
ouatoare sunt: oua de gaina; gaini reforma; gunoi de grajd.
Ouale de gaina fac parte din categoria bunurilor de larg
consum, cu caracter alimentar, supuse unei frecvente mari privind cumpararea.
In prezent consumatorii finali ai oualor de gaina sunt impartiti in doua
principale categorii: - populatia de la sate care consuma preponderent oua din
productie proprie; - populatia urbana care se aprovizioneaza in principal cu
produse din comert, in ultimul timp constatandu-se o crestere semnificativa a
ponderii cumpararilor prin supermarketuri si hipermarketuri. Piata tinta a
intreprinderii va fi formata in cea mai mare parte din populatia localitatilor
urbane din judetul ............... Cantitatea anuala de oua produsa si
comercializata de catre intreprinderea .............. va fi de 873.200 buc.
Ouale vor fi livrate direct catre magazine alimentare sau unitati de
alimentatie publica si doar in cazuri de supraproductie catre distribuitori
en-gros.
Gainile reforma si gunoiul de grajd reprezinta productia
secundara a fermei. Luand in calcul un procent de pierderi de 6%, din cele
4.000 de pasari care populeaza ferma, la sfarsitul ciclului de productie, va
rezulta o serie de gaini reformate de aprox. 3.760 pasari, cu o greutate medie
de 2,2 kg. Acestea vor fi comercializate catre abatoare din judetul ...............
Cantitatea medie anuala de gaini – carne reforma este de 3.055 pasari. Tot dupa
o perioada de 64 saptamani rezulta din exploatare un foarte valoros ingrasamant
natural. Cantitatea de gunoi de pasare, pe ciclu de productie, este de 1,5 ori
fata de furajul consumat, adica cca. 50 kg gunoi de pasare, sau de cca. 200
tone pe un ciclu de productie. Acest gunoi poate fertiliza anual 20 ha teren
arabil, administrand cate 10 tone pe ha. Gunoiul de grajd va fi uscat si vandut
catre producatori agricoli locali ca ingrasamant natural.
POTENTIALII CLIENTI AI
SOLICITANTULUI
1 SC Magazin alimentar
SRL, .............., str. Banului, nr. 4, judetul .............. 80.000 19,22%
2 SC Supermarket SRL, ..............,
str. Florilor, Nr. 5, judetul .............. 70.000 16,82%
3 SC Unitatea de
alimentatie SRL, .............., str. Politehnica nr. 9, judetul ..............
100.000 24,03%
4 Sc Restaurant SRL, ..............,
str. Viilor, Nr. 5, judetul .............. 142.940 34,35%
5 SC Abatorul SRL, ..............,
str. Scolii Nr. 3, judetul .............. 12.220 2,94%
6 SC Ferma vegetala SRL,
str. ………, comuna Xxxxxxx, judetul .............. 11.025 2,65%
Total vanzari 416.185
100,00%
Analiza concurentei In Romania exista in prezent aprox. 200 de
producatori de oua, distribuiti pe intreg teritoriul tarii. Dintre acestia, 35
sunt producatori mari, realizand cumulat 85% din productia industriala
romaneasca. Producatorii industriali asigura 1,36 miliarde de bucati pe an.
Potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, opt
producatori romani realizeaza 40 de milioane oua pe an, 14 producatori intre
10-40 de milioane de oua, iar 80 de producatori mai putin de 10 milioane de oua
pe an. Pentru producatorii autohtoni, problemele majore sunt legate de
concurenta, in sensul in care sunt exercitate doua tipuri de presiuni externe:
una din partea importurilor, a caror influenta tinde sa aiba o importanta mai
insemnata, si alta din partea productiei provenite din gospodariile taranesti:
anual sunt importate 94 milioane oua, adica 8% din productia interna. Cele mai
mari importuri provin din din Bulgaria (47 milioane oua), Polonia (27 milioane
oua), Ungaria (11 milioane oua), iar din alte tari (Germania, Slovacia, Olanda,
Letonia) - restul de noua milioane oua; gainile din gospodariile taranesti
reprezinta 80-85% din totalul gainilor din Romania si acestea produc oua in mod
masiv incepand cu lunile martie-aprilie ale fiecarui an. Restrictiile impuse de
directivele UE in privinta comercializarii oualor si adoptate de tara noastra
nu permit insa intrarea pe piata decat in cantitati limitate a oualor
taranesti;
Analiza cererii Romanii din mediul urban (circa 12 milioane de
locuitori) consuma anual in total 2-2,1 miliarde oua, din care 1,2 miliarde de
oua din productia industriala, circa 800 de milioane de oua taranesti si 50 de
milioane, diferenta dintre import si export. In aceste conditii consumul anual
pe locuitor urban este estimat la circa 175-180 oua. Mediul rural consuma
productia proprie, de circa trei miliarde oua (dupa ce se scad ouale puse la
clocit si cele oferite orasenilor), adica in jur de 250-270 oua pe locuitor rural.
Potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, consumul anual de
oua, urban si rural, este de circa 220 oua pe locuitor, fata de media UE de
circa 250 de oua anual pe locuitor. Pentru oua – bunuri consumabile de larg
consum, consumatorii au urmatoarele caracteristici: Nu exista o diferenta
semnificativa cu privire la structura consumatorilor din punct de vedere al
varstei, sexului sau clasei sociale, ci doar cu privire la cultura (obiceiurile
alimentare ale diferitor popoare) si nivel social (populatia saraca consuma mai
putin decat are nevoie), orice crestere a nivelului social determinand in
principiu o crestere a consumului acestor produse; Fiind bunuri de alimentatie
– necesitatea este bine identificata, motivatia de cumparare primara si
constienta bine definita, motivatia secundara cu privire la alegerea marcii
putand fi un punct pe care intreprinderea noastra sa actioneze prin atragerea
consumatorului catre produsele sale; In privinta perceptiei si atitudinii –
consumatorii actuali au o orientare catre produse proaspete, eventual
ecologice, stimulata si de noile reglementari legislative care impun marcarea
mai multor informatii cu privire la produsele alimentare; O alta componenta
importanta care influenteaza decizia de cumparare este pretul, deoarece
produsele diferitelor companii sunt greu identificabile, singurele diferente
majore sunt categoriile de greutate pentru oua si prospetimea.
Competitivitatea
solicitantului si strategia de piata Pentru a putea sa faca fata rigorilor unei piete din ce in ce mai
concurentiale, intreprinderea .............. are in vedere un proiect de
investitie care sa permita obtinerea unor produse de calitate si in cantitati
care sa ii permita sa devina un furnizor local constant si serios. In ceea ce
priveste avantajele intreprinderii in comparatie cu firmele concurente,
putem evidentia: utilizarea unei tehnologii de ultima generatie pentru
cresterea gainilor ouatoare; dotarea unitatii cu echipamente moderne (statie de
sortare, marcare, ambalare) pentru pregatirea oualor in vederea comercializarii
in conditii corespunzatoare la preturi avantajoase; depozitarea oualor in
conditii optime de temperatura astfel incat sa nu fie afectate calitatile
produselor.
Politica de pret Politica de pret a companiei se bazeaza pe
practicarea unor preturi la un nivel mediu comparativ cu cele practicate de
catre concurenta pentru produse similare (in ceea ce priveste marimea si
prospetimea oualor). In absenta unei diferentieri accentuate intre produsele
oferite, cei mai multi dintre cumparatori aleg marfa cu pretul cel mai scazut.
In cazul oualor, pretul este unul din elementele principale care face diferenta
intre producatori. Concurenta puternica care exista pe piata oualor de consum
limiteaza trendul de crestere a preturilor care poate fi usor sesizat in cazul
altor produse alimentare. In cazul unitatilor avicole, producatoare de oua de
consum, tendinta este de crestere lenta si in unele perioade chiar de scadere a
preturilor, in detrimentul marjei de profit. Acest aspect se repercuteaza
asupra intregului ansamblu de concurenti ce actioneaza pe piata, si care se
afla in situatia de a intra in faliment in situatia in care economic nu-si pot
permite sa ofere produsele la pretul stabilit de ceilalti actori ai pietei.
Pentru a mentine un nivel cat mai scazut al preturilor, intreprinderea ..............
va incerca sa-si reduca permanent costurile unitare, atat prin utilizarea unei
tehnologii competitive, cat si prin cresterea productivitatii muncii. In
stabilirea si modificarea nivelului preturilor, intreprinderea va lua in calcul
o serie de factori, dintre care cei mai importanti sunt: - costul de productie
si de comercializare; - clasa de greutate in care se incadreaza; - modalitatea
de ambalare si implicit numarul de bucati de oua incluse in caserola/cofraj; -
preturile practicate pe piata la produsele similare; - starea concurentei; -
conjunctura economica existenta la momentul respectiv; - legislatia in vigoare;
etc Preturile la care vor fi desfacute produsele intreprinderii, care au fost
luate in calcul si in previzionarea veniturilor sunt urmatoarele: 0,45 lei/ou
de gaina; 4 lei/pasare carne reforma; 70 lei/to gunoi de grajd.
2.8. Descrierea
indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie
urmarite in implementarea proiectului.
Se va descrie modul de
realizare a acestora si se vor preciza documentele justificative aferente.
Explicitarea obiectivului general si a cel putin unul din obiectivele specifice
se va prezenta sub forma tabelara:
3. Date tehnice ale
investitiei
3.1 Date generale
3.1.1 Zona si
amplasamentul (regiunea, judetul,
localitatea) investitiei, suprafata
si situatia juridica ale terenului care urmeaza sa fie ocupat (definitive si/sau temporar) de lucrare Ferma de pasari va fi amplasata in regiunea Nord Est, judetul ..............,
comuna Xxxxxxx, sat Xxxxxxx. Suprafata terenului care urmeaza sa fie ocupat de
investitie este de 1.560 mp. Terenul este in proprietatea XxxxxxxxxxxxIntreprindere
.............. in baza contractului de vanzarecumparare nr. 100 din 01.02.2013.
Folosinta actuala a terenului (cf. C.U) este teren arabil. Destinatia terenului
(cf. C.U) este: “Infiintare ferma pentru cresterea pasarilor – gaini ouatoare”.
3.1.2 Caracteristicile
geofizice ale terenului din amplasament (studiu geotehnic, studii topografice, nivelul maxim al apelor
freatice, date climatice) – daca investitia o impune
3.2 Caracteristicile
principale ale constructiilor
3.2.1 Pentru cladiri:
deschideri, travei, aria construita, aria desfasurata, numarul de niveluri si
inaltimea acestora, volumul construit Investitia ce urmeaza a se realiza prin programul FEADR ”Ferma
pentru cresterea pasarilor – gaini ouatoare” intruneste urmatoarele suprafete:
Denumire Suprafata (mp)
Suprafata teren 1.560 mp
Suprafata construita
hala 558,8 mp
Suprafata desfasurata
hala 558,8 mp
Suprafata construita
platforma dejectii 100 mp
Suprafata construita
platforme auto pietris 40 mp
Caracteristici
principale Hala
Deschideri: 2 deschideri
cu dimensiunile de 6,50 m
Travei: 7 travei, cu
dimensiunea de 5,00 m si 1 travee cu deschiderea 4,50 m
Suprafata construita la
sol: 558,80 mp
Suprafata construita
desfasurata (supraterana): 558,80 mp
Suprafata utila totala
interioara supraterana: 533,30 mp, din care:
Suprafata utila parter:
533,30 mp
Regim de inaltime:
Parter
Inaltimea maxima la
coama: +3.72 m fata de terenul amenajat (+/-0.00m)
Inaltimea minima la
cornisa: +3.00 m fata de terenul amenajat (+/-0.00m)
Inaltime utila parter :
minim 2.50 m – maxim 3.30 m
Volum construit:
1.840,00 mc
3.2.2 Pentru retele:
lungimi, latimi, diametre, materiale, conditii de pozare
Alimentare cu energie
electrica: Alimentarea generala se
realizeaza de la punctul de alimentare catre
tabloul electric T.E.G.
Cablu CYYF 5x35 mmp Cantitate – 30 ml Electrozi – 1,5 m – 6 buc Platbanda OL-ZN
40x4 – 95 ml Platbanda OL – ZN 30x4 – 40 ml Tija metalica L=1,5 m paratrasnet –
1 buc
Alimentare cu apa: Se propune infiintarea unui put forat de
adancime 30 m pentru asigurarea apei. Tub din PVC-KG, D=110 mm Cantitate – 30
ml
Energie termica: Se va prevedea o instalatie de incalzire cu
convectoare termoelectrice pentru asigurarea temperaturilor interioare conform
SR 1907/2-97, incalzirea spatiilor realizandu-se cu radiatoare din otel.
Evacuare ape uzate: Se propune infiintarea unei fose septice
ecologice cu o capacitate de 2000 l. Aceasta se afla la o distanta minima de 10
m fata de toate obiectivele protejate in conformitate cu ordinul MS nr.
536/1997. Apa rezultata din consumul menajer se va canaliza spre fosa septica
ecologica. Un sistem de jgheaburi, burlane, garguie si rigole va evacua apele
de la invelitoare. Teava PEHD Dn=40 mm Cantitate – 8
ml Camin canalizare menajera – 2 buc
3.3 Structura
constructiva
Pentru cladiri si retele
se va face o descriere a solutiilor tehnice avute in vedere, cu recomandari
privind tehnologia de realizare si conditiile de exploatare ale fiecarui
obiect.
Descrierea constructiva
a halei de productie Imobilul are functiunea
de ferma pentru crestera pasarilor - gaini ouatoare. Cladirea este organizata
in 2 zone: zona industriala (cu spatiu productie: gaini ouatoare,
sortare si depozitare oua, camera materiale sanitar veterinare si camera
cadavre) si zona pentru personal(membrii familiei) (hol acces, vestiar
tip filtru, grup sanitar, spatiu tehnic). Structura constructiei: fundatii de
beton armat si placa beton armat cota ±0,00. Structura supraterana va fi
realizata din stalpi si grinzi profil HEA din metal. Peretii interiori vor fi
realizati din gips-carton, grosime 10 cm cu izolatie vata mineral bazaltica.
Inchiderile exterioare propuse vor fi realizate din panouri termoizolante
grosime 6 cm cu izolatie spuma poliuretanica. Sarpanta va avea o structura metalica,
iar ca sistem de acoperire se va realiza o invelitoare din panouri
termoizolante grosime 6 cm cu izolatie spuma poliuretanica. Finisajele
interioare propuse: finisajele pentru pereti vor fi vopsitorii lavabile
rezistente la spalaturi multiple, culoare alb, tapet PVC h=2,10m (mai putin
spatiul de productie: gaini ouatoare unde se vor lasa panourile termoizolante
aparente). Finisajele la pardoseli vor fi realizate din beton sclivisit pentru
zona de productie (cu rigole pentru colectarea dejectiilor lichide de la
bateriiile de crestere gaini) si spatiile tehnice si covor PVC pentru restul
spatiilor. Pentru spatiile in care va exista plafon suspendat, acesta va fi
realizat din gipscarton si va fi finisat cu vopsitorii lavabile culoare alb.
Finisajele exterioare propuse: panouri termoizolante grosime 6 cm, izolatie
spuma poliuretanica, culoare gri. Tamplaria va fi din PVC cu rupere a puntii
termice cu geam termopan cu sticla clara.
Structura constructiva a
platformei de depozitare dejectii: Se propune infiintarea unei platforme dejectii cu ziduri
perimetrale din beton armat h=1,50m. Acesta are o structura de metal si este
acoperit cu membrana PVC si asigura o autonomie de 6 luni. Amplasarea acestuia
fata de hala de productie se observa in planurile de arhitectura : A1- Plan
general si A3- Plan parter hala. Platforma de dejectii pentru gaini va fi
hidroizolata cu membrana hidroizolanta pentru a nu se infiltra dejectiile in
sol.
Structura constructiva a
platformei carosabile pietris Carosabilul din cadrul incintei va fi realizat din balast
compactat - pietris. Circulatiile pietonale-trotuare se vor realiza din beton
(trotuar de garda anexa depozitare). Minim 30% din suprafata totala a terenului
va fi rezervata spatiilor verzi.
3.4. Principalele
utilaje din dotare a constructiilor (centrale termice, hidrofoare, ascensoare, etc)
Hala de cresterea a
gainilor ouatoare va fi utilata cu
urmatoarele echipamente: siloz exterior pentru stocare furaje; sistem transport
furaj; sistem furajare; sistem adapare; cuibare manuale; sistem microclimat;
instalatie de iluminat.
Spatiul de
sortare-ambalare-depozitare oua va fi dotata cu: echipament pentru sortarea, marcarea si ambalarea
oualor; 2 vitrine frigorifice de 550-600 l pentru depozitarea temporara a
oualor
Principalele utilaje din
dotarea retelelor de utilitati:
Tablou electric 9
circuite intrerupator general
32A/30mA (10A iluminat – 1 circuit; 16 A prize); 7 circuite(16 A rezerva – 1
circuit) cutie cofret aparent; proiectoare 350W cu halogen
Boiler Electric 30 l Putere electrica boiler: 1.5 [kW]; Plaja de
temperatura: 10-65 [°C]; Consum mediu pentru a mentine temperatura de 65°C:
0.56 [kWh/24h]; Putere consumata pentru a produce apa la 65 ºC: 1.9 [ kWh];
Timp de incalzire pana la 40ºC (dt=25°C): 0.6 [h]; Timp de incalzire pana la
65ºC: 1.3 [h]
Convector electric 500 W
- Putere convector
electric: 500 W; Tensiune nominala: 230 Vac 50Hz
Convector electric 1500
W - Putere convector
electric: 1500 W; Tensiune nominala: 230 Vac 50Hz
Hidrofor 24 l - Debit (mc/h): 2.90; Capacitate rezervor (l): 24;
Presiune maxima de lucru (bar): 6; Tip motor: electric; Adancimea maxima de
aspiratie (m): 30; Putere motor (kw): 0.75; Tensiune alimentare (V): 230
Pompa Submersibila 950 W
- Debit (mc/h): 2.40;
Putere motor (kw): 0.50; Tensiune alimentare (V): 230; Putere electrica
consumata (W): 950
Vas Tampon 500 litri - o volum apa: 500 litri
Fosa Septica
(canalizare) o volum total [l]: 2000
3.5 Instalatii aferente
constructiilor
Se vor descrie solutiile
adoptate pentru instalatiile de iluminat, forta, curenti slabi, apa, canalizare
etc.
Instalatii sanitare Alimentarea cu apa rece se face de la forajul de
put realizat la adancimea de 25-30 m, conform normelor in vigoare, apa trebuie
sa indeplineasca conditiile de potabilitate. Grupul de pompare va fi alimentat
dintr-un vas tampon 1500 l. Pentru asigurarea parametrilor tehnici ai apei
menajere si anume debitul si presiunea necesara unei bune functionari a
instalatiei s-a prevazut o statie de pompare: debit maxim 2.9 mc/h, presiune
maxima 45mCA, puterea maxima 0.75 kW, amplasata la put special destinat
echipamentelor de instalatii. Conducta de alimentare cu apa rece este amplasata
subteran pe spatiul verde, sub adancimea de inghet si este realizata dintr-o
conducta de polietilena inalta densitate (PEHD) cu diametrul nominal de 25 mm
pozata pe pat de nisip. Apa calda pentru consum menajer va fi preparata
prioritar de la boilerul electric propriu pozitionat la P02 Grup Sanitar.
Parametri tehnici boiler electric 30 litri, putere electrica boiler 1,50 kW,
presiune maxima de lucru 0,6 Mpa, plaja de temperatura 10-65 gr.C, consum mediu
pentru a mentine temperatura de 65 gr.C: 0.56 kWh/24h, putere consumata pentru
a produce apa la 65 gr.C 1.9 kW/h, timp incalzire pana la 65 gr.C 1.3 h,
inaltime boiler electric 610 mm, diametru 365 mm, distanta intre racorduri R
100 mm. Masa boiler electric 19 kg. Coloanele de apa rece, apa calda si de
canalizare vor fi montate in nisa comuna cu posibilitate de acces la robineti
de inchidere. Apele menajere uzate vor fi preluate de la obiectele sanitare
prin sifoane de pardoseala si tevi din polipropilena montate in sapa.
Canalizarea se va realiza prin coloana separata pentru grupul sanitar. Apele
pluviale vor fi preluate prin coloane cu diametru de 110 mm care vor avea
deversare libera. Coloanele si conductele colectoare se vor executa din tuburi
de polipropilena imbinate cu mufe si etansate cu garnituri de cauciuc.
Colectarea apelor menajere se face prin intermediul unui camin de canalizare
catre fosa septica ecologica de canalizare menajera. Pentru asigurarea
legaturii cu atmosfera coloanele principale de canalizare Dn 50 vor fi
prevazute cu caciula de ventilatie din polipropilena. Sustinerea tevilor de
canalizare se face cu coliere de otel si mansoane de cauciuc. Pentru o eventuala
interventie s-a prevazut cate o piesa de curatire cu capac de vizitare in
ghenele de instalatii de la Anexa. In ghena de instalatii corespunzatoare baii
se monteaza robinete sferice de separatie Ø20. Instalatiile se vor executa din:
tevi din polipropilena reticulata pentru conductele de apa rece si calda; tevi
si piese de legatura din polipropilena de canalizare; baterii amestecatoare cu
monocomanda stative pentru lavoare; robinete de trecere cu filet interior si
obturator sferic; robinete de reglaj de colt, cu ventil; robinete de retinere
cu ventil si mufe. Conductele se vor sustine de elementele de rezistenta cu
suporti si bride tip MUPRO, HILTI sau similar.
Instalatii termice Se va prevedea o instalatie de incalzire cu
convectoare termoelectrice pentru asigurarea temperaturilor interioare conform
SR 1907/2-97. Instalatia de incalzire in cladire este compusa din convectoare
termoelectrice. Acestea vor fi alimentate de la prize electrice 220V. Aceste
radiatoare electrice - convectoare contin un panou de control: Switch ON / OFF
si termostat reglabil care asigura utilizarea convenabila a acestor convectoare
electrice si creeaza confort acceptabil. Toate modelele de radiatoare electrice
- convectoare sunt montate pe perete. Aceste radiatoare electrice - convectoare
sunt extrem de subtiri si permit economie de spatiu. Ele sunt estetice si au o
functie speciala pentru curatire usoara. Calculul necesarului de caldura: In
urma realizarii calculului a rezultat o sarcina totala de incalzire de 5,5 kW,
cu convectoare termoelectrice.
Instalatii electrice
Instalatii de iluminat artificial Se va asigura un iluminat artificial la nivelul pardoselii de 300
lx, 500 lx, cu un minim de 150 lx, factorul de uniformitate fiind de 1 / 40.
Indicele de redare a culorilor (Ra) va fi mai mare de 65 si asigurat de lampile
cu temperatura de culoare intre 4.500 – 6.500 K. La grupul sanitar se vor monta
corpuri de iluminat fluorescente, etanse, avand grad de protectie minim IP 54,
iar in birou si zona de depozitare se vor monta corpuri cu protectie adecvata.
Comanda iluminatului se va face prin intermediul intrerupatoarelor si
comutatoarelor montate ingropat in pereti, la intrarile in incaperi.
Instalatiile noi de iluminat vor urmari, in principiu, traseele cele mai
scurte, cu modificarile de rigoare in locurile unde incaperile nu permit acest
lucru. Instalatiile electrice de iluminat se vor executa cu conductoare din
cupru izolat in PVC de tip CYYF 1,5 mmp trase in tuburi rigide din PVC cu Dn =
16 mm ingropate in ziduri sau in planseu, in cazul corpurilor de iluminat si al
trecerilor, conform detaliilor din planse. Tuburile orizontale aferente
instalatiilor de iluminat se vor poza ingropat la circa 20 cm sub nivelul
planseului. Dispozitivele pentru prinderea sau suspendarea corpurilor de iluminat
trebuie sa suporte, fara a suferi deformari, o greutate egala cu de cinci ori
greutatea corpului de iluminat ce urmeaza a fi suspendat, dar cel putin 10 kg.
Aparatele de comutatie pentru instalatiile de iluminat vor fi de buna calitate,
si se vor fixa in doze noi cu holtzsuruburi prinse in rama metalica a
aparatelor si acoperite de masca din material plastic izolant.
Instalatii de prize Protectia circuitelor de prize se va realiza cu
disjunctoare cu protectie de 16A, iar toate prizele vor avea obligatoriu
contact de impamantare. Vor fi prevazute prize normale, precum si prize cu
circuite si trasee separate si individuale pentru aer conditionat care se vor
monta conform cerintelor specifice.
Canalizare exterioara.
Ape meteorice Sapatura pentru
canalizare 110…125 mm se va executa pe o latime a transeii de pana la 1.00 m si
malurile vor fi sprijinite cu dulapi metalici de inventar asezati orizontal.
Sapatura pentru caminele de vizitare de pe canalizarea proiectata va avea
dimensiunile de 1,30 x 1,30 m; pentru guri de scurgere sapatura va avea
dimensiunile 1.2x1.2x2 m, iar pentru ramificatii si racordul gurii de scurgere
latimea transeii este de 0.8 m. Sapaturile se vor executa mecanizat pe 1,0 m
adancime de la nivelul terenului (80%) cu corectarea manuala a malurilor (20%)
pentru montarea sprijinirilor necesare, iar restul manual pana la cota finala a
sapaturii. Canalizarea proiectata se va executa cu tuburi prefabricate din PVC
- KG cu mufa si garnitura. Pozarea tuburilor si montarea caminelor nu se face
decat dupa evacuarea apelor provenite accidental din ploi sau infiltratii.
3.6 Situatia existenta a
utilitatilor si analiza acestora
Se vor descrie modul de
asigurare a acestora si solutiile tehnice adoptate
Alimentare cu energie
electrica - racord la reteaua
edilitara existenta.
Alimentare cu apa. In prezent nu exista retea de alimentare cu apa,
in acest scop s-a prevazut realizarea
unui put forat dotat cu
hidrofor si sistem de pompare.
Alimentare cu gaz. Nu exista retea de alimentare cu gaz.
Accesul se face pe drum de exploatare.
3.7 Avize si acorduri
Avizele si acordurile
emise de organele in drept, potrivit legislatiei in vigoare, privind: -
certificatul de urbanism, cu incadrarea amplasamentului in planul urbanistic,
avizat si aprobat potrivit legii; - alte avize de specialitate, stabilite
potrivit dispozitiilor legale.
La Cererea de finantare
va fi anexat Certificatul de Urbanism, cu incadrarea amplasamentului in
planul urbanistic emis de Primaria Comunei Xxxxxxx, judetul ..............
pentru “Ferma pentru cresterea pasarilor – gaini ouatoare” apartinand
solicitantului XxxxxxxxxxxxIntreprindere ............... Alte avize de
specialitate sunt: Decizia etapei de evaluare initiala emisa de Agentia
pentru Protectia Mediului .............. care atesta ca solicitantul a initiat
procedura pentru obtinerea acordului de mediu; Notificarea emisa de Directia
Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor .............. care
atesta conformitatea proiectului cu legislatia in vigoare pentru domeniul
sanitar veterinar si siguranta alimentelor si ca prin realizarea investitiei in
conformitate cu proiectul ferma va fi in concordanta cu legislatia in vigoare
pentru domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor; Notificarea
emisa de Directia de Sanatate Publica .............. privind conformitatea
proiectului cu conditiile de igiena si sanatate publica.
3.8 Caracteristicile
tehnice si functionale ale utilajelor / echipamentelor tehnologice /
echipamentelor de transport / dotarilor ce urmeaza a fi achizitionate prin
proiect si prezentarea tehnica a constructiilor in care urmeaza a fi amplasate
utilajele/dotarile (inclusiv utilitati). Se vor preciza de asemenea denumirea, numarul si valoarea
utilajelor /echipamentelor tehnologice /echipamentelor de transport / dotarilor
care vor fi achizitionate, cu fundamentarea necesitatii acestora (utilizand
formatul tabelar prezentat mai jos).
1. Siloz exterior 1
7.807 1.874 9.680
2. Sistem transport
furaj 1 3.903 937 4.840
3. Sistem furajare 1
21.685 5.204 26.889
4. Sistem adapare 1
8.674 2.082 10.756
5. Cuibare manuale 1
52.044 12.491 64.535
6. Sistem de microclimat
1 23.854 5.725 29.578
7. Instalatie de
iluminat 1 5.204 1.249 6.453
8. Echipament sortare,
marcare,ambalare oua 1 20.818 4.996 25.814
Utilaje si echipamente
fara montaj, mijloace de transport, alte achizitii specifice
1. Filtru auto 1 12.144
2.914 15.058
2. Vitrine frigorifice 2
5.638 1.353 6.991
Caracteristici tehnice
ale utilajelor si echipamentelor
A. Echipamente
tehnologice pentru dotarea halei de crestere a gainilor ouatoare Echipamentele propuse a fi achizitionate prin
proiect au fost dimensionate astfel incat sa respecte normele
sanitar-veterinare romanesti si Directiva Europena nr. 74/1999 privind
standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare, respectiv: maxim 9
pasari/mp de suprafata utila; minim 10 cm front de furajare/pasare; minim 1
adapatoare la 10 pasari; minim 15 cm stinghii pentru odihna/pasare, plasate pe
gratar; minim 1/3 din suprafata halei asternut de paie sau rumegus; maxim
120 pasari/mp de cuibar de grup.
Echipamentele pentru
cresterea gainilor ouatoare propuse a fi achizitionate sunt:
1. Siloz exterior Caracteristici tehnice: capacitate 10,2 m3 (6,6
t); construit din tabla galvanizata; dotat cu scara de vizitare Se prevede un
stoc de furaje combinate de minim trei zile, adica existenta unui siloz central
cu capacitatea de 6,6 to (sau cca. 10,2 mc, daca greutatea hectolitica a
furajelor combinate este de 50 kg pe hl, sau 500 kg pe mc). O cantitate mai
mica este contraindicata, avand in vedere lungimea week-end-urilor, iar mai
mare pentru ca furajele isi pot denatura valoarea nutritiva initiala dupa 4-5
zile de la producere.
2. Sistem de transport
furaj Caracteristici tehnice:
1 linie transport furaj din silozul exterior in buncarasele de pe liniile de
furajare; actionare motor 0,75 kW protectie si comanda. Furajul este
transportat automat din silozul aflat in afara halei spre buncarasele de pe
capatul liniilor de furajare printr-un sistem tip spirala. Sistemul
functioneaza comandat de un senzor astfel incat buncarasele sa fie mereu pline
cu furaj.
3. Sistem de furajare Caracteristici tehnice: sistemul de furjare cu
lant; viteza lantului de furajare este de 12 m/min. Viteza mare a lantului de
antrenare asigura solutia ideala de hranire datorita transportului rapid si
uniform de hrana; ceas programator si comanda; Deasupra ficarui jgheab de furaj
este plasata o teava metalica ce serveste drept stinghie de odihna.
4. Sistem de adapare- 2 linii de picuratori, plasate pe picioare
speciale pe gratar; bare de suport pentru accesul pasarilor pe liniile de
adapare; unitate de racord la retea cu apometru, manometru, filtru, regulator
de presiune central; dozator de medicamente. Sistemul de adapare asigura o
cantitate suficienta de apa pentru fiecare varsta a pasarilor si pentru orice
anotimp, totodata asigurandu-se un asternut uscat, deci emisii de amoniac
reduse. Picuratorile speciale pentru gainile ouatoare au o capacitate de 50
ml/min. Actionarea picuratorilor este posibila doar vertical, astfel se
impiedica risipa iar asternutul este mentinut uscat.
5. Cuibare manuale:- 2 randuri de cuibare manuale cu cate 22 de
module a 14 cuibare individuale; Gratar de material plastic lateral de cuibare
6. Sistem pentru
asigurare microclimat - Acest
sistem asigura ventilatia longitudinala; admisia aerului se face prin
depresiune prin peretii laterali, exhaustarea aerului viciat prin
ventilatoarele de pe peretele frontal, supraveghere si comanda prin calculator.
Sistemul de microclimat cuprinde: Admisie aer proaspat: 20 clape de
admisie din material termoizolant, plasa antivrabii, actionare centralizata
prin servomotor comandat de calculator, barometru - Exhaustare aer viciat 2
ventilatoare axiale cu capacitatea de 20-25.000 mc/h fiecare; seturi montare,
contactoare de protectie, jaluzele exterioare - Comanda microclimat: supraveghere
si comanda cu calculator, senzori de temperatura pentru interior si exterior,
senzor de umiditate; functii de management integrate: programarea luminii, a
furajarii, monitorizare consum apa – Alarma: dispozitiv de alarma pentru
depasirea valorilor de temperatura, de consum apa; sirena exterioara. Sistemul
de ventilatie functioneaza pe baza de depresiune. Aerul viciat este exhaustat
de ventilatoare iar admisia aerului proaspat se face datorita depresiunii
create. Clapele de admisie prevazute cu sistem individual de directionare a
aerului sunt actionate de un servomotor comandat de calculatorul de
climatizare. Acelasi calculator asigura comanda incalzirii, ventilatiei si
sistemului de umidificare cu ajutorul unor senzori de temperatura si de
umiditate. Prin combinatiile multiple posibile se obtine intotdeauna cantitatea
optima de aer. Incalzirea se realizeaza prin turbosuflante care asigura
temperaturile cerute prin comanda automatizata.Racirea aerului se face prin
fagurii de racire amplasati in exteriorul halei in anticamere special
construite pentru acestea. Elementele de ventilatie se amplaseaza in spatiile
special dimensionate in peretii halei.
7. Instalatie de
iluminat: instalatie de iluminat
cu neoane speciale pentru ferme de pasari, reglabile 0-100%, protectie la spalare;
Convertizor pentru reglajul intensitatii. Instalatia de iluminat este conceputa
special pentru o hala de gaini ouatoare. Lumina alba combinata cu cea rosie are
efecte benefice asupra factorilor importanti pentru performanta: consumul de
furaj, procent de ouare, rata mortalitatii. Foarte important este faptul ca
lumina rosie linisteste pasarile si elimina tendintele de canibalism. In plus,
are un consum redus de energie.
B. Echipamente
tehnologice pentru procesare oua
1. Echipament sortare,
marcare, ambalare oua - capacitate
maxima 2.200 oua/ora; cabina de ovoscopie; contor de oua; imprimanta pentru
inscriptionare oua; banda impachetare in cofraje. Masina de sortat preia ouale,
le aliniaza pentru imprimare si le sorteaza. Imprimanta isi actualizeaza in mod
automat data pentru marcarea oualor. Masina este echipata cu cabina de
ovoscopie care poate identifica si indeparta ouale fisurate; de asemenea exista
un contor de oua care inregistreaza productia zilnica. Aceasta masina are
urmatoarele avantaje tehnico-economice: - asigura o productivitate foarte buna,
fiind deservita de o singura persoana; - executa toate operatiile necesare
procesarii oualor de consum: preluarea automata a oualor din cofrag,
dezinfectia oualor prin radiatii ultraviolete, eliminarea oualor cu defecte
(murdare, sparte, fisurate), cantarirea electronica si gradarea acestora in 6
categorii, stampilarea oualor, ambalarea in cofraje de 20 si 30 oua, in functie
de cerintele beneficiarilor, stampilarea ambalajelor inchise; - reduce pierderile
de oua prin fisurare sau spargere in comparatie cu situatia actuala; - precizie
ridicata de cantarire si gradare; - control automat prin calculator; - permite
prelucrarea automata si la standard corespunzator normelor europene a intregii
productii de oua.
C. Utilaje si
echipamente fara montaj
1. Filtru auto Caracteristici
tehnice: Latime de lucru : 3 - 4 m; Inaltime de lucru: 4 - 5 m; presiune pompa:
40 bar
2. Vitrine
frigorifice pentru depozitare oua – 2 buc. Caracteristici tehnice:
capacitate: 550 -600 l; temperatura: 0°/ +8°C
Descrierea fluxului
tehnologic, activitatea si tehnologia
aplicata in cadrul proiectului (plan de cultura pe perioada de 5 ani, plan de
productie pe perioada de cinci ani pentru ferma zootehnica si altele).
Descrierea fluxului
tehnologic a fermei de crestere a gainilor ouatoare Hala de crestere a gainilor ouatoare va avea o
capacitate de 4.000 pasari/ciclu de productie, care vor produce o cantitate de
873.200 oua anual. In cadrul fermei va fi utilizata tehnologia de crestere la
sol, pe asternut permanent a gainilor ouatoare, folosind sistemul intensiv.
Principiul de functionare al halei de productie este: “Totul plin – Totul gol”.
Ciclul productiv are o durata de aprox. 64 de saptamani (15 luni), din care: -
perioada de acomodare a pasarilor: aprox. 2 saptamani; - perioada productiva:
59 saptamani; - perioada pentru curatenie, dezinfectie, repaus sanitar: 3
saptamani. Procesele de productie din ferma sunt: popularea fermei. Se
va face cu gaini rase usoare la varsta de 16-18 saptamani, care vor fi
achizitionate de la societati specializate in furnizarea de material biologic.
Din momentul mutarii in noua hala, puicutele traverseaza o perioada de
acomodare de 1-2 saptamani. In aceasta perioada se va asigura cresterea
treptata a perioadei de lumina care stimuleaza ouatul, hranirea echilibrata
proteino-vitamino-minerala corespunzatoare perioadei de acomodare la noile
conditii de crestere. Inceperea ouatului este un moment fiziologic care poate
fi reglat, tinand seama de varsta si de greutatea corporala a pasarilor, atat
prin influenta furajului, cat si a programului de lumina. Dupa cele 2
sapatamani necesare pentru acomodare, gainile ouatoare vor deveni productive.
Ciclul de ouat al gainilor este de 57-61 saptamani incepand cu saptamana 18 de viata.
Procentul de mortalitate naturala in cazul gainilor ouatoare este cuprins intre
4-6% din populatia initiala.
Cresterea gainilor
ouatoare cuprinde:
administrarea hranei, Hranirea gainilor ouatoare se va face cu
furaje combinate achizitionate de la societati specializate in producerea de
nutreturi combinate. Aprovizionarea cu nutreturi se va face periodic astfel
incat stocarea furajelor sa nu depaseasca 5 zile. Furajele sunt depozitate
intr-un siloz exterior, amplasat langa hala de productie si racordat la
echipamente prin snecuri de transport. Acest siloz permite mentinerea
nealterata a proprietatilor furajelor, fiind inchis etans. Din siloz, furajele
sunt preluate de catre transportoare tip snec pana in hala unde, la orele
stabilite prin programul de calculator, se relizeaza furajarea gainilor.
Lanturile din jgheaburile de furajare aduc in fata gainilor cantitatea dorita
de furaj. In hala de 4.000 capete, consumul mediu zilnic de 110 g/cap necesita
o cantitate zilnica de 440 kg furaj. Capacitatea silozului exterior de 6,6 to
furaj permite asigurarea unui stoc de furaje pentru minim 3 zile. O cantitate
mai mica este contraindicata, avand in vedere lungimea week-end-urilor.
administrarea apei de
baut - Adaparea pasarilor se va
realiza printr-un sistem echipat cu picuratori speciale. Necesarul mediu de apa
este de 0,24 l/cap/zi. In timpul verii, consumul poate sa creasca pana 0,375
l/cap/zi. Pasarile au acces oricand la cantitatea dorita de apa fara
restrictie, picurii risipiti accidental fiind preluati in cupe montate sub
picuratori pentru a nu crea un mediu umed in hala. In activitatile de
furajare/adapare nu este nevoie de interventie umana, procesele fiind complet
automatizate.
asigurarea sanatatii
pasarilor - Instalatia de adapare
este dotata cu un dozator de medicamente prin care se face dozarea automata a
vitaminelor si a medicatiei in apa de baut. Vaccinarile obligatorii sunt
vacinarea de boala lui Marek si de Pseudopesta, vaccinuri ce se administreaza
in apa de baut sau injectabil. Suplimentar se administreza vitamine pentru o
dezvoltare buna si accidifiant pentru imbunatatirea digestiei si igienizarea
apei de baut. Antibiotice se administreaza doar la indicatiile medicului, in
caz de necesitate.
asigurarea factorilor de
microclimat - Hala de productie va fi
dotata cu un sistem performant de asigurare a nivelului optim pentru factorii
de microclimat. Ventialtia in hala este deasemenea complet computerizata,
asigurandu-se temperatura, umiditatea si aportul necesar de aer proaspat cu
ajutorul elementelor de admisie aer si a ventilatoarelor comandate de un
calculator central. Instalatia de iluminat permite reglarea intensitatii in
functie de necesitati.
colectarea, transferul
si depozitarea dejectiilor si a apelor uzate - Cel putin o treime din suprafata podelei va fi
acoperita cu un strat asternut (paie maruntite sau rumegus, folosite ca
material pentru culcusuri) si doua treimi pentru groapa de resturi (gainat).
Groapa de resturi este acoperita cu o platforma zabrele din plastic, fiind usor
ridicate. Cuibarul, instalatiiile pentru hranire si alimentare cu apa sunt
asezate pe platforma pentru a pastra uscata zona culcusurilor. Gunoiul este
colectat intr-o groapa sub platforma in timpul unui ciclu de ouat (13 – 15
luni). Groapa se formeaza prin ridicarea platformei. La finalul ciclului de
productie, dejectiile sunt evacuate din hala si depozitate temporar pe o
platforma betonata acoperita, pana la predarea acestora pe baza de contract
catre producatori agricoli din zona pentru utilizare ca ingrasamant natural.
depopularea halei la
sfarsitului ciclului de productie - La incheierea ciclului de ouat, gainile sunt livrate la un abator
specializat pentru sacrificare. Datorita procentului de mortalitate, numarul
estimativ de pasari la sfarsitul ciclului de productie este cu pana la 6% mai
mic decat efectivul cu care a fost populata hala.
pregatirea halelor
pentru un nou ciclu de productie - Urmeaza o perioada de 2-3 saptamani destinata decontaminarii
spatiului de productie in scopul pregatirii adapostului pentru o noua populare.
Hala si echipamentele sunt curatate si dezinfectate prin procedee mecanice,
spalare cu jet de apa sub presiune si prin utilizare de produse chimice. In
toata perioada cand se efectueaza decontaminarea usile adapostului vor fi
perfect inchise iar gurile de admisie si evacuare a aerului vor fi blocate. La
intrarea in adapost va exista o tavita cu rumegus impregnat cu solutie de var
si soda caustica.
Descrierea fluxului de
productie si procesare a oualor de consum- Ouale depuse de gaini sunt colectate manual din cuibare.
Pierderile tehnologice pe parcursul fluxului de productie si procesare oua sunt
considerate 1% din productia totala de oua. In spatiul de
sortare/ambalare/depozitare/livrare oua are loc o prima procesare a oualor de
consum. Astfel, ouale se sorteaza pe clase de greutate: S (oua mici, cu
greutatea sub 53 g); M (oua medii, cu greutatea intre 53 si 62,9 g); L (oua
mari, cu greutatea intre 63 si 73,9 g); XL (oua foarte mari, cu greutate peste
74 g); Marcarea oualor se va face respectand conditiile de inscriptionare a
oualor in vederea comercializarii, prevazute in normele europene, devenite
obligatorii si pe teritoriul Romaniei incepand cu 1 ianuarie 2007. Pe oua se
vor aplica o serie de marcaje distinctive: data ambalarii sau, in cazul oualor
neambalate, data clasificarii, categoria de calitate, categoria de greutate, un
cod care sa identifice unitatea producatoare.
Pentru ambalarea oualor
se vor folosi in special cofraje de 30 de oua. In cazul ambalajelor, pe
suprafata exterioara vor fi indicate, cu caractere vizibile si lizibile: numele
si adresa intreprinderii, categoriile de calitate si greutate. Depozitarea
temporara a oualor se va face in cele 2 vitrine frigorifice, care asigura o
temperatura constanta. Livrarea oualor se face direct catre beneficiari -
magazine alimentare sau unitati de alimentatie publica – si doar in cazuri de
supraproductie catre distribuitori en-gros.
Planul de productie
pentru ferma zootehnica Ferma
de gaini ouatoare va fi populata la capacitatea de productie: 4.000
pasari/ciclu la fiecare 64 de saptamani cat dureaza fluxul de productie.
Parametrii tehnologici
de productie
Densitatea la popularea
initiala 4.000 pasari
Pierderi datorate
mortalitatii 6 %/ciclu
Efectiv mediu per ciclu
de productie 97 %
Efectiv la sfarsitul
ciclului de productie 94 %
Densitatea medie 3.880
pasari/ciclu
Ciclul de productie
(inclusiv vid sanitar) 64 saptamani
Procent anual de
utilizare a fermei 81,25 %
Efectiv mediu anual
3.150 pasari
Productie medie unitara
anuala 280 oua/pasare/an
Productie totala anuala
882.000 oua
Parametrii tehnologici
de productie
Pierderi tehnologice
datorate manipularii produselor 1 %
Productie valorificata
anual 873.200 oua
Productie carne reforma
3.055 pasari/an
Productie gunoi de grajd
157,5 to
Planul de productie
aferent anilor de prognoza:
Produse comercializate
UM Anul 1 Anul 2 Anul 3 Anul 4 Anul 5
Oua de gaina buc.
873.200 873.200 873.200 873.200 873.200
Gaini - carne reforma
buc. 3.055 3.055 3.055 3.055 3.055
Gunoi de grajd to 158
158 158 158 158
4. Durata de realizare
(luni) si etape principale Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric
pe luni si activitati. In
procesul de estimare a duratei de executie a obiectivelor de constructii si a
planificarii activitatilor, incepand cu data semnarii contractului de finantare
cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, proiectantul va lua in
calcul si perioadele de timp nefavorabil realizarii investitiilor. Durata de implementare a proiectului de
investitii este de 2 ani (24 luni calendaristice). In realizarea graficului
fizic si financiar al proiectului s-a tinut seama ca in perioada lunilor cu
temperaturi scazute (decembrie-ianuarie) nu se vor realiza lucrari de
constructii. Beneficiarul solicita primirea ajutorului FEADR in 3 transe de
plata, esalonate pe durata de executie a proiectului proportional cu nivelul
cheltuielilor eligibile efectuate. Se estimeaza ca ajutorul FEADR va fi primit
in termen de 90 de zile de la depunerea Cererilor de plata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.