Cum sa facem closti acasa – idei generale






     Obtinem closti acasa


    Daca vorbim despre closti si clocit sau marirea efectivului de gaini prin obtinerea puilor proprii , trebuie sa incepem cu primii pasi , productia de oua. Nu trebuie sa dam la o parte efectul benefic al clostilor asupra puilor de gaina crescuti liber , care vor invata mai repede sa supravietuiasca impreuna cu alte animale de curte si sa se fereasca singuri de pradatori.
   Productia de oua depinde de mai multi factori , rasa gainilor si conditiile de viata fiind pe primul plan. Astfel adapostul in care traiesc gainile , curatenia si hrana pe care o oferin gainilor outoare, numarul de cocosi fertili, influenteaza major obtinerea de oua fertile necesare clocitului.
   Majoritatea gospodarilor prefera rasele de gaini mixte,de carne si oua , care sunt mai putin pretentioase la conditiile de viata si deci mai usor de crescut, insa care consuma mai multa hrana si oua mai outin decat rasele de gaini de oua.
   Factori care au influenta asupra ouatului mai sunt: caldura, lumina si bineinteles modul de hrana.
   O eficienta deosebita in hranirea gainilor o au nutreturile concentrate din comert, insa si retetele locale dau randament daca se asigura toate calitatile nutritive pentru cresterea gainilor in special cand se pregatesc de clocit.

  Cum hranim gainile ouatoare ?

   Recomandam nutretul combinat cumparat din comert sau direct de  la societatile specializate . Daca aveti experienta, puteti face propriul amestec de ferma inlocuind anumite furaje proteice produse industrial si mai greu de gasit in cantitati relativ mici cu furaje locale, de preferinta ecologice care sa asigure cam aceleasi substante nutritive ca cele specializate.
   Elementele minerale se gasesc in comert in cantitatile necesare ca: faina de oase, creta furajera, faina de scoici si trebuie adaugate in amestec in asa fel ca sa se asigure calciul 3% si fosforul 0.6% pentru calitatea si cantitatea cojii oualelor. Se pot asigura astfel e leguminoase (soia, fasole, mazare), drojdie de bere, furaje minerale si vitamine, tarate de grau, nutret verde 5-10% din ratie, faina de lucerna, 3-7% din ratie.
   Desi multi gospodari nu o fac, o cantitate de sare de bucatarie trebuie introdusa in hrana gainilor, lipsa ei provocand chiar oprirea ouatului. De asemeni, trebuie evitat excesul de sare care peste 1% in furaj poate declansa dereglari metabolice si chiar intoxicatii.
   Concluzia este ca stimularea ouatului este favorizata de furajele consumate si de lumina , care trebuie sa fie in crestere ca timp.
   Se poate astfel mari durata de iluminare zilnica a adapostului cu 30 minute pana la o ora, gradat, pana ce se ajunge la 12-14 ore lumina/zi.
   In sistem gospodaresc, intr-un adapost bine construit, iarna se asigura minim 6-8°C, daca adapostul este plin cu pasari (3-5 cap/m.p.), iar pardoseala acoperita de asternut in grosime de 10-20 cm.
   Rasele de gaini care clocesc bine sunt cele mixte, ca: Rhode Island, Wyandotte, Orpington,Susex, rasele grele ca: Cochinchina, Brahma si gainile comune. Bune clocitoare sunt si gainile hibrid mixt Kabir si mai ales cele comune taranesti.

   Gainile prefera sa cloceasca in cuibare de dimensiuni normale cu suprafata de 35×40 cm de forma unei cutii adapostite si protejate de un capac fixat la 15 cm deasupra intrun colt bine aerisit  care sa permita respiratia normala a pasarii.

Remedii naturale pentru puii de găină bolnavi şi găinile ouătoare



Tratamente naturale pe care le poti aplica pentru puii de găină bolnavi şi găinile ouătoare .

 Gasiti aici ajutorul necesar in problemele care apar in cresterea puilor si a gainilor outoare acasa.


Omenirea a folosit medicina alternativa de secole. Acesta a fost modul în care au rezolvat problemele medicale ale animalelor de langa casa si a oamenilor, fara a folosi droguri daunatoare, chimicale, alte substante sintetice sau aditivi pe care azi suntem fortati sa le inghitim in fiecare zi, fie direct, fie indirect prin intermediul sursei de hrana.
De aceea incidenta bolilor letale , cancerul, scleroza in placi, atacurile cerebrale, diabetul si multe altele era de mii de ori mai scazuta decat astazi.
O hrana cat mai naturala cu putinta, de la tara, mancare bio “ asezonata” cu miscare in mediu natural din belsug este cheia catre o viata sanatoase si implicit mai frumoasa.

Postarea asta isi propune sa va readuca aminte ca exista remedii traditionale care pot inlocui cu succes tratamentele chimice in anumite zone, asigurandu-ne in final un produs sanatos , ecologic.

Inainte de a uza de tratamentele sintetico-chimice din ziua de azi, este bine sa incercati procedeele de medicina traditionala alternativa ca sa pastrati pe cat posibil caracteristica bio a puilor sau gainilor Dumneavoastra.

De exemplu Ştiaţi că uleiul de ficat de cod(uleiul de peste) este bun pentru puii dumneavoastră?

Otetul din vin pus in apa de baut la pui este bun pentru sănătate deoarece elimină paraziţii interni şi acţionează ca un tonic.


Scorţişoara este un  remediu bun pentru oprirea diareii la puii de găină, şi usturoiul tocat, de asemenea, poate fi dat in alimentatia puilor pentru a preveni infestările cu viermii intestinali. Aloe Vera poate fi pentru puii dumneavoastră un aliment minunat de sănătate generala.

Un bob de piper dat la puii nou iesiti din ou dupa uscare le stimuleaza reflexul de mancare si curata sistemul digestiv.

Drojdia de bere administrata la puii proaspat iesiti din ou de la 0 la 14 zile le stimuleaza sistemul digestiv si formeaza flora intestinala adecvata, aducand si un aport de vitamine pe care puiul nou iesit nu are cum sa le gaseasca.

Razatura fina de morcov si varza cruda aduc aport de vitamine la puii neiesiti din tarcul de crestere. Nu uitati praful de calciu pentru fortificarea oaselor si a articulatiilor in special la puii de carne.



Galbenusul de ou fiert aduce aport de proteina care creste vitalitatea puilor plapanzi si a celor bolnavi sau a gainilor bolnave care refuza hrana obisnuita.




O gaina foarte bolnava.Atentie la ochi.