Produse ecologice , bio , organice



                                                                                                

                      Ce inseamna un produs ecologic ?

Un produs care contine ingrediente provenite din agricultura ecologica in proportie de minimum 95 % este un produs ecologic.
Caracteristicile produselor alimentare ecologice:
-        In continut nu exista aditivi alimentari(E-uri) care asigura gustul,culoarea si mirosul specific produsului
-        Contine numai conservanti naturali permisi de legislatia ecologica
-        Nu are in componenta nimic provenit de la organismele modificate genetic
-        Ingredientele nu provin de pe soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice
-        La aceste produse este interzisa folosirea iradierii ionizante
-        Nu provin nici partial nici total din animale sau plante tratate cu hormoni de crestere sau acceleratori chimici de crestere sau antibiotice

Produsele Bio sunt cele care contin in procent de 100% ingrediente ecologice.

Bio inseamna top calitate si sunt mai scumpe
 Desi primii paşi în elaborarea unui plan pentru agricultura ecologică fusesera făcute  în prima parte a secolului  XX , numele de produs bio a inceput sa se foloseasca  în a doua jumătate a secolului ,  începând cu anii 90, odată cu elaborarea unui cadru legislativ detaliat.

Pregatirea adapostului pentru cresterea puilor de gaina in primele zile -republicat

http://surviving-home.blogspot.ro/2015/10/ce-trebuie-sa-stim-despre-closti-si.html


       In cresterea puilor de gaina cea mai importanta perioada este din ziua 1 pana in ziua 10. In acesata perioada de timp se face practic pregatirea puilor pentru mai tarziu , cea mai mare mortalitate regasindu-se tot in acest timp. Trebuie luate deci masuri necesare obtinerii unor pui de calitate si atingerii maximului de eficienta din cresterea si exploatarea unei serii de pui de gaina de carne, sau pentru dezvoltarea rapida si armonioasa a unei serii de pui de oua sau mixti.
         Pentru perioada primelor 10 zile de viata trebuie sa ne asiguram ca efectivul de pui este uniform, greutatea corporala se incadreaza in standardul tipului de pui(mixt,de oua sau de carne), penajul are un aspect bun si puii sunt rezistenti la stres.
         O necesara asigurare a factorilor decisivi pentru o buna pornire in aceasta perioada este luare in considerare a conditiilor de : aerisire,temperature,lumina,apa si mancare. Aceste elemente asigura 50% din reusita cresterii economice a efectivelor de pui.
Spatiul de crestere
Nu facem din tipurile de hale sau adaposturi de crestere pentru pui obiectul acestui post, dar spatial de crestere este determinant in dezvoltarea ulterioara a puilor si in prevenirea cresterii mortalitatii .
Inaintea popularii cu pui de o zitrebuie san a asiguram de decontaminarea spatiului, inclusive a tuturor utilajelor sau obiectelor folosite in incinta, de asigurarea factorilor de microclimate, furajare si adapare.
Decontaminarea salii de crestere este obligatorie si a oricarui alt obiect existent in interior, ca si pentru utilajele pastrate in incaperi anexe . Aceasta asigura o siguranta microbiologica de 80%, daca se respecta intocmai. Tot aici trebuie facuta si dezinsectia .(dezinsectia se face de minimum 2 ori la 15 zile inainte de repopulare).

Apa

Un element esential in cresterea pasarilor si in special in dezvoltarea in primele 10 zile de viata a puilor de gaina este apa. Puii consuma in primele zile de viata moi multa apa decat greutatea lor corporala in fiecare zi. Deci apa proaspata trebuie asigurata in cantitatile necesare de mai multe ori pe zi tinand seama ca temperatura apei sa nu fie mult diferita de cea a halei.
Lumina
Are un rol deosebit in stimularea organismului puilor de gaina. Pentru un iluminat correct trebuie sa avem in vedere urmatoarele: 
  • sala de crestere iluminata f. bine
  • hranitorile illuminate foarte bine
  • distributia luminii sa fie uniforma
Asternutul
Element care nu prea este luat in considerare in gospodarii, are o importanta mare pentru ca nu permite puiului sa aiba contact direct cu pardoseala si mentine o temperature constanta, absoarbe umiditatea din dejectii. Asternutul trebuie sa fie curat fara germeni patogeni. Pentru a asigura o buna protective trebuie sa aiba o grosime de minimum 10 cm. Se pot folosi paie, talas de lemn, coji de floarea soarelui iun strat uniform.
Temperatura

Temperature incaperii de crestere a puilor de gaina trebuie sa aiba in zona de crestere a puilor 32-340C iar in general 26-280C. Pentru perioadele reci se asigura temp. de crestere in sala cu minimum 48 ore inaintea popularii , iar pe timp cald cu minimum 24 de ore.
        Mai multe informatii ….Aici!....