Hrana ramelor in cutiile de compost de rama



Deseuri de mancare folosite pentru hranirea ramelor



Pentru cei care-si infiinteaza o cutie pentru producerea compostului de rama acasa , pot composta resturi de mâncare din gospodarie. 

Din păcate, nu toate resturile sunt create egale din punct de vedere al hranei pentru rame  (sau din punct de vedere al sănătății umane), astfel încât ar trebui să vorbim un pic despre ceea ce trebuie şi nu ar trebui să se adauge in interioarul unei cutii de compost.

DA

  • Legume si fructe deşeuri (citricele ar trebui să fie adăugate cu moderatie atunci când se utilizează compartimente mai mici)
  • Materiale care contin  amidon-paine, paste, orez, cartofi – toate cu moderatie
  • Gunoi de grajd (atentie la iepure și  pasăre –este nevoie de o mulţime de substrat pentru a echilibra habitatul ramelor)
  • Ziare mărunţite, prosoape de hârtie folosite (bunul simt se aplică aici), carton (în acelaşi timp adăuga orice deşeuri alimentare umede)
  • Coji de oua maruntite moderat
  • Zat de cafea
  • Plicuri de ceai folosite
NU

  • Excremente umane sau ale animalelor de companie
  • Materiale nebiodegradabile
  • Lapte/carne
  • Grasime animala sau vegetala , ulei
  • Produse chimice concentrate

Acestea sunt linii directoare  de bază, şi desigur exista si exceptii in anumite imprejurari. Cu siguranta voi  merge în detaliu mai mult în articolele  de mai târziu.

Ceva la care am facut aluzie în secţiunea anterioară a fost faptul că materiale uzate trebuie tinute pentru o perioadă de timp  sunt mai bune decât adăugându-le imediat.

Adesea oamenii presupun că ramele stau  direct pe deseurile adaugate ca hrana. Într-un sens  o fac, dar mai exact acestea sunt atrase de supa microbiana  care se formeaza pe resturile in putrezire. 
Dacă aruncati rame în o grămadă de coji de morcov proaspat rama nu va fi capabila sa înceapa prelucrarea materialului până când este suficienta  colonizarea microbiana .

După cum am menţionat mai sus, un mod adecvat de  a te asigura că  cutia de compost noua a pornit cu succes este de a amesteca o cantitate decentă de materiale reziduale vechi, cu aşternuturi proaspete, apoi pur şi simplu tinute impreuna  pentru o săptămână sau cam aşa înainte de adăugarea de rame.
Ştiu că acest lucru poate fi o provocare pentru cei nerăbdători să înceapa, dar va merge sigur un timp indelungat  asigurand succesul dumneavoastră.
Ar trebui să alegeţi să aşteptaţi , pentru ca veţi obţine rame în acelaşi timp , dar aş recomanda foarte mult sa încearcati să adaugati unele materiale parţial putrezite astfel încât ramele sa aiba ceva să se hrănească. Nu uitati ca nu toate felurile de rame se pot folosi pentru compostarea acasa.

Îmi place să păstrez deşeuri alimentare într-o cutie de lapte vechi, care se află sub chiuveta mea. În afară de comoditatea de a nu avea nevoie să-l iau în jos la subsol (unde se afla cutia mea de compost de rame se afla) sau exterior (la lada mea de worm compost în aer liber) de mai multe ori pe zi, acest lucru da timp pentru a permite colonizarea microbiana a resturilor . Aceasta nu va produce mizerie sau mirosuri in bucataria dumneavoastra si nici mai tarziu in container , dacă o faci corect (cu siguranta o sa scriu mai mult despre asta într-un alt articol).
Va urma producerea ramelor..............

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.